Eko na pláži – čo používať pri opaľovaní?

Krása a zdravie

Prírodné oleje neobsahujú žiadne chemikálie, ktoré by poškodili vašu pokožku a dokonale ju chránia a hydratujú. Vedeli ste, že niektoré majú UV faktor až 50?!

opalovacie tety

Vonku je leto. A v lete radi chodíme k moru. Aspoň na predĺžený víkend do Chorvátska, keď už to z akýchkoľvek dôvodov na dlhšiu dovolenku nemôžete ísť.

Určite ste si všimli, že kdekoľvek na svete pri mori sa ocitnete, domáci na opaľovanie používajú zásadne prírodné oleje. V Stredomorí najviac olivový a kantariónový olej a v iných koncoch sveta je najobľúbenejší olej kokosový. Sú to oleje z rastlín, ktoré sa v tom kraji prirodzene vyskytujú a ľudia ich používajú na prípravu jedla a zároveň aj na ochranu pokožky.

Niektoré oleje z rastlín majú prírodný veľmi vysoký ochranný UV faktor. Pokožku pri pobyte na slnku dokonale ochránia, ľahko sa vstrebávajú a pekne voňajú. Pri ich používaní vaša koža vstrebáva látky, ktoré sú prírodné, neboli synteticky vyrobené a tieto prípravky neboli testované na zvieratách. Takže z ich používania mat niekoľkonásobne dobrý pocit.

Ktoré prírodné oleje sú u nás dostupné a majú vysoký ochranný faktor?

Olej z malinových semien (Rubus ideaus seed Oil)

Tento olej sa vyrába lisovaním malinových semien za studena. Má  prírodný vysoký ochranný faktor proti slnečnému žiareniu (udáva sa SPF od 28-50), pôsobí proti starnutiu pleti a udržiava pleť hydratovanú a vláčnu. Pôsobí proti zápalom, opuchom a podráždeniu – je vynikajúci na ekzémy a psoriázu.

Malinový olej vyskúšajte aj po opaľovaní,  pridajte napr. éterického oleja z levandule (cca 20 kvapiek na 50 ml), poprípade ho zmiešajte aj s chladivým kokosovým olejom (treba použiť BIO kokosový olej za studena lisovaný). Táto zmes nádherne vonia a upokojí a hydratuje pleť.

Pekne vonia, môžete ho používať aj u detí. Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť aj pre tie najmenšie bábätká.

Avelánový olej (Gevuina avellana seed Oil)

Olej sa často zamieňa s Európskym lieskovcom, avšak botanicky a ani zložením nemajú nič spoločné. Pochádza z Čile z divo rastúceho zberu a získava sa lisovaním semien tejto rastliny.

Je to výborný opaľovací olej aj pre malé deti s ochranným faktorom 12-15, obsahuje vitamíny A, E, P a B1.

Avelánový olej je regeneračný pre vysušenú a poškodenú pokožku, takže ho môžete používať aj po opaľovaní na upokojenie pokožky po jej vystavení slnku. Takisto aj pôsobí proti vráskam, zlepšuje pružnosť pleti a pôsobí preventívne proti vzniku pigmentových škvŕn.

Pomáha  aj v boji proti celulitíde, napríklad v kombinácii s olejom z praženej kávy.

Rastlinný olej z mrkvy (Zloženie: slnečnicový olej (Helianthus annus oil), mrkva (Daucus carota))

Rastlinný olej z mrkvy je bohatý na vitamíny a má zjemňujúce účinky na pleť. Pripravuje sa tak, že sa mrkva maceruje v slnečnicovom oleji. Má vysoký obsah beta-karoténov. Prírodný faktor je aj u tohto oleja vysoký, uvádza sa SPF od 38-40.

Odporúča sa pre suchú pleť, ktorú hydratuje a tak chráni proti vysušeniu.

Pri jeho používaní je dobre ho riediť s iným olejom, keďže môže sfarbiť pokožku.

Olej z pšeničných klíčkov (Triticum sativum Germ Oil)

Olej z pšeničných klíčkov je jeden z najlepších prírodných zdrojov vitamínov E, A a B. Vďaka týmto látkam a prírodnému koenzýmu Q10 je tento olej v poslednej dobe stále viac cenený. Pri vnútornom, alebo vonkajšom použití ideálny na zmiernenie predčasného starnutia pleti.

Vyrába sa z klíčkov pšenice, ktoré sú lisované za studena. Pšeničné klíčky majú výnimočnú výživnú hodnotu, ktorá sa prenáša na olej získavaný pri prvom lisovaní.

Prírodný SPF tohto oleja je 20.

V úvode bol uvedený olivový a kokosový olej. S týmto olejmi opatrne pri opaľovaní, keďže prírodný SPF u oboch olejov je nízky. Vaša pokožka je veľmi slabo chránená pri silnom slnečnom žiarení.

 Kokosový olej (Cocos nucifera Oil)

Kokosový olej má blahodarné účinky aj po opaľovaní, keďže kožu upokojuje. Vhodný je aj na opaľovanie, ale vzhľadom na nízke prírodné SPF 4-10, neodporúča sa používať pri silnom slnku.

Získava sa sušením bielej kokosovej dužiny. Jedná sa vlastne o kokosový tuk, alebo kokosové maslo. Na izbovej teplote je tuhý, ale pri dotyku s pokožkou sa roztopí a ľahko sa vstrebáva. Keďže sa veľmi dobre mieša s éterickými olejmi, môžete ho používať po opaľovaní zmiešaný napríklad s levanduľovým olejom. Kožu to upokojí.

Olivový olej (Olea auropea Oil)

Olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka – olív. Olivový olej má iba SPF 8, takže ho nepoužívajte pri intenzívnom opaľovaní počas prvých dní dovolenky. V kombinácii s kantarionom u nás známeho ako ľubovník bodkovaný je vhodný po opaľovaní na ukľudnenie opálenej pokožky.

Všetky oleje sa odporúčajú nanášať na mokrú pokožku, lepšie sa vstrebávajú do kože.

A určite ste si na domácich všimli ešte jednu vec: nikdy sa nopaľujú medzi 12:00-15.00 hodinou, lebo vtedy je slnko veľmi intenzívne a vtedy vás od spálenia neodchráni žiaden krém. A nezabudnite pokožku chániť aj mechanicky – tenké ľanové košele, ľahké nohavice, alebo dlhé súkne vás pri prípadnom vystavení slnku aj v tom najinetnzívnejšom čase predsalen ochánia.

photo: pinterest

Reklamy

One thought on “Eko na pláži – čo používať pri opaľovaní?

  1. Prírodné oleje síce majú uvedené ochranné faktory, no iba UVB a nie UVA (preto sa v prírodnej kozmetike často pridáva aspoň ZnO)a okrem toho ľahko oxidujú. Nehovorím, že nefungujú, len inak, ako komerčné prostriedky. Najlepšie je naozaj sledovať domácich, ktorých určite v poludňajšom slnku neuvidíte na plážovom ležadle ale v tieni, ako si vychutnávajú siestu. K tomu klobúk a dlhé, ľahké oblečenie. V dopoludňajších a podvečerných hodinách si potom môžeme užiť slniečka do sýtosti. Overené aj na bábätkách.

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s