Ako si domov neodniesť kozmetiku s plastovými mikroguľôčkami?

Krása a zdravie, Život bez odpadov

Beat the Microbeads – malý pomocník v tom, aby ste jednoducho zistili, ktoré kozmetické prípravky neobsahujú plastové mikroguľôčky, ktoré ďalšie desiatky rokov budú kolovať v našom prostredí.

V jednom z predchádzajúcich postov som písala o plastových mikroguľôčkách, ktoré obsahujú mnohé kozmetické výrobky na to, aby sa zvýšila ich účinnosť. Bohužiaľ tieto guľôčky zostávajú v našom prostredí aj po použití kozmetických výrobkov a kolujú v našom prostredí až do ich rozloženia. Čo môže trvať aj niekoľko desiatok rokov.

Tieto kozmetické prípravky sú pre nás a naše životné prostredie nebezepčené. Dostávajú sa do riek po tom, ako ich čističky nedokážu zachytiť. Zjedia ich ryby a tie ryby ďalšie ryby, alebo iné živočíchy. Veľmi ľahko sa tak dostanú aj do nášho tráviaceho traktu. Z tohto dôvodu by sme ich mali prestať kupovať a používať. Iba tak môžeme dať aj výrobcom najavo, že o takéto produkty nemáme záujem.

Len ako to zistíme? Dnes už veľmi ľahko (aj keď, ak chodíte nakupovať do Rakúska tak to zistíte oveľa ľahšie, napíšem aj prečo). Tím šikovných ľudí z viacerých mimovládnych organizácií sa spojili a s podporou Ministerstva životného prostredia Holandska a Envirnmentálneho programu Spojených Národov vyvinuli aplikáciu, ktorá vám pri načítaní EAN kódu produktu v drogérii zistí, či daný kozmetický prípravok obsahuje plastové mikroguľôčky alebo nie.

Aplikácia je bezplatná a môžete si ju stiahnúť do vášho mobilu tu

V drogérii pri rozhodovaní či si  prípravok kúpite, môžete overiť či daný prípravok obsahuje mikroguľôčky. Nascanujete si čiarový EAN kód výrobku a aplikácia vám ukáže o aký výrobok ide a či obsahuje plastové mikroguľôčky alebo nie. U nás to týmto spôsobom môžete zistiť iba ak drogériu nakupujete v Rakúsku. Keďže Slovensko nie je v zozname krajín, kde sa to takto dá zistiť (databáza EAN kódov nie je zalistovaná), musíte zvoliť iný spôsob. Ale funguje aj ten, mám to overené.

V aplikácii si zvolíte Search, nalistujete si všetky značky, označíte ktorej značky je ten váš prípravok a nájdete si ho v zozname.IMG_6202.PNG

Po kliknutí na výrobok sa vám ukáže jedna z troch značiek. Zelená znamená, že prípravok neobsahuje plastové mikroguľôčky, oranžová, že nové výrobky tejto značky postupne prechádzajú na spôsob výroby bez týchto gulôčiek a tretia červená, že výrobok obsahuje mikroguľôčky.

Teraz, keď to už takto jednoducho zistíte, tak je len na vás či si ten výrobok kúpite, či podporíte ďalšie hromadenie plastových guľôčiek v našom prostredí až do bodu, kedy to bude neúnosné a garantujete si, že o niekoľko dní tieto guľôčky budete mať na obed alebo večeru.

Photo: nezmar

Pridaj komentár